دلیل تفاوت رنگ گیاهان چیست ؟
دلیل رنگ سبز گیاهان و تفاوت رنگ آنها
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چرا گیاهان رنگ دارند ، چرا گیاهان رنگ ها ی متفاوتی دارند ، چرا گیاهان در پاییز رنگ خود را تغییر میدهند و گیاهان چگونه رنگ خود را به دست می آورند ؟ این یک موضوع مهم و جذاب است .
رنگدانه های گیاهان مسئول رنگ های زیبایی هستتند که در گل ها و برگ ها میبینیم . اما درواقع چندین عامل وجود دارد که گیاهان رنگارنگ را با برگ ها و گل های رنگارنگ ایجاد میکند . بیایید نگاهی دقیق تربه چگونگی و چرایی رنگ های گیاهان داشته باشیم و اینگه انسان ها چگونه از رنگدانه های گیاهیی به روش های متنوع و خلاقانه استفاده کرده اند .
درک رنگدانه های گیاهان
رنگدانه ها مولکول هایی هستند که طول موج های خاصی از نور را جذب میکنند و بقیه را منعکس میکنند . سلول های گیاهی حاوی رنگدانه در لابه های مختلف اپیدرم یا یابیرونی ترین لایه گیاه قرار دارند .
ضخامت این لایه های سلولی و همچنین نوع و مقدار رنگدانه موجود بر رنگی که دیده میشود تاثیر میگذارد. برخی از رنگدانه هایی که معمولا در گیاهان یافت میشوند عبارتند از :
کلروفیل
کلروفیل رنگدانه ای است که باعث سبز شدن برگ ها و خزه ها میشود . در کلروپلاست سلول های گیاهی یافت میشوند و به گیاهان درفتوسنتز ، فرآیند تبدیل نور به انرژی کمک میکند. کلروفیل طول موج های قرمز و آبی نور را جذب میکند و طول موج سبز را منعکس میکند
کاروتنوئید ها
کاروتنوئیدها نوع دیگری از رنگدانه های موجو در گیاهان هستند. این رنگدانه ها زرد ، نارنجی یا قرمز هستند و مسئول رنگ های پاییزی برگ ها هستند. کاروتنوئید ها در کروموپلاست سلول گیاهی یافت میشودن . آنها طول موج های آبی و سبز نور را جذب میکنند و طول موج های زرد ف نارنجی وقرمز را منعکس میکنند .
آنتوسیانین ها
آنتوسیانین ها رنگدانه های محلول در آب هستند که به گیاهان رنگ های آبی ، بنفش یا قرمز میدهند . آنها در سلول های گیاهان یافت میشوند و میتوانند تمام طول موج های نور را به جز آبی که منعکس میکنند را جذب کنند .
بتالین
- بتالین ها رنگدانه هایی هستند که به گیاهان رنگ قرمز یازرد میدهد . آنها در سلول های گیاهیی یافت میشوند و میتوانن تمام طول موج های نورا به جز قرمز یازد که منعکس میکنند جذب کنند .
چرا گیاهان رنگ های متفاوتی دارند
پس چرا گیاهان رنگ متفاوتی دارند ؟ رنگ های مختلف خیابان از میزان و محل رنگدانه های مختلف در سلول های گیاهی ایجاد میشود . هنگامی که گل ها شکوفه میشوند یا گیاهان در پاییز رنگ خود را تغییر میدهند ، این یک نمای قابل مشاهده از رنگدانه ها است . هرچه رنگدانه ها بیشتر باشند رنگ گیاه تیره تر میشود . به عنوان مثال ، گیاهان با سطوح بالا آنتوسینانین به دلیل فراوانی این رنگ دانه قرمز یا بنفش به نظر میرسد . تغییر فصل همچنین میتواند باعث تغییر در سطوح رنگدانه شود و به برخی از گیاهان اجازه تغییر رنگ را دهد . اگر تا به حال از خود پرسیده اید گه چرا گیاهان در پاییز تغییر رنگ میدهند ، اکنون میدانید .
چگونه انسان ها از رنگ های گیاهی استفاده میکنند
قرن هاست که گیاهانبرای ایجاد رنگ و زیبایی شناسی استفاده میشوند . درواقع ، برخی از اولین رنگ ها از گیاهان ساخته شده اند ! سایر کاربردهای رایج رنگ گیاهان عبارتند از
رنگ ها
از رنگ های گیاهی برای رنگ کردن پارچه ، چرم و حتی مو استفاده شده است . رنگ خوراکی نیز میتواند از گیاهان گرفته شود و اغلب گزینه سالم تری به انواه دیگر است .
زیبایی شناسی
مصریان باستان از رنگ های گیاهی برای آرایش استفاده میکردند ، درحالی که مردم در طول تاریخ از گیاهان برای رنگ دادن به ساختمان ها ، ساخت رنگ ها ، شیشه های رنگی و موارد دیگر استفاده میکردند !
اکنون ما بهتر میدانیم از رنگ گیاهان نیز در صنایع و.. چه استفاده هایی میشود .